Bygger just nu ut butiken Beslag, ber om överseende!

Lucky Leather


Foto: Boel Engkvist

Svenskt hantverk tillverkat av läder från Tärnsjö garveri.

 

Mikael Klöfver heter jag och det ni ser på denna sida är hantverk från mig. Jag skapar unika handgjorda läderprodukter, ofta från naturfärgat läder som får ta form och färg med mig och min "feeling".

Jag går just nu Sadelmakeriutbildning i Tärnsjö för att komplettera till sadelmakare med alla unika tekniker det innebär.

Det ska bli spännande att förkovra mig ytterligare i läderhantverkets gamla spår.

 
Vart går gränsen för hantverk?

Ja det är ju ur min vinkel ett verk med div verktyg som inte behöver el för att tillverkas och så också görs. Men det innebär ju att allt ska göras, lädret ska garvas för hand, tråden ska spinnas, tvinnas, vaxas osv... verktygen ska skapas av naturmaterial. Ja ni förstår, där har vi grundstenen och illusionen om hur det skulle kunna vara.

Så här ser det ut för mig iaf med mina (hantverk) Än så länge har arbeten gått fram med köpt läder från Tärnsjö garveri, ett garveri med naturlig process och mycket hög kvalité. Jag syr med nål och tråd för hand i handslagna hål eller med skråsöm som sadelmakare gör. Det varierar beroende på design.  Skråsöm sys direkt med hjälp av skärsyl som har en vass egg och diamantform som man lägger hålen på "skrå" med. Det är för att ställa sömmen på sne vilket anses vara av högre standard och kunskap enligt gammalt. När det kommer till färg och behandling av lädret så har jag en förkärlek till obehandlat läder som jag själv färgar i den nyans och med de mönster jag vill ha. Där har jag tagit mig an att färga med airbrush för spännande unika färgdesigner, är det hantverk? Det får du avgöra, men konst lär det ju iaf vara :)

Punsat mönster med airbrush färgning

 

Hantverk är dyrt, eller är det så?

Gör den bedömningen själv efter detta stycke. I framtiden kommer jag att göra vissa moment på en lädersymaskin. Anledningen till det är helt enkelt att det finns inte mycket till marknad i denna moderna värld vad det gäller hantverk med två händer. Jag lär ju leva och ska jag sy allt för hand så blir det ett högre pris. Det tar mycket lång tid som ska prisas in i produkten. Vi tar ett exempel:

Denna höftväska är en ganska liten produkt, den är helt handsydd och med förslagna hål och tar 10 timmar att göra vilket prisar in den på 2900kr styvt. skulle jag till 100% leva på den ser det ut så här:

2995 - 400(material) = 2595:- i arbetsintäkt. 2595kr - moms = 2076kr.

Nu ligger slantarna i bolaget, vi delar det med 10 timmar så får vi se = 207kr :) Just ja, där var det ju långt ifrån klart, jag vill ju ha lönen också men först lär bolaget sätta av sociala och pension, för visst vill jag ha pension? -Ja!

Kvar efter det blir 138.50, sen ska det betalas ut, men om vi bortser från övrig administrationstid som ett företag har, kundkontakter, bokföring, marknadsföring..... Ja jag kan fortsätta ett bra tag men vi gör så att alla dom timmarna lägger jag utanför arbetstid för att jag tycker det är "så kul"  så har jag ju 138.50x168 timmar på en månad = 23 268kr. Jaja, det är inte en kaxig lön 50 timmars veckor, tre barn och villa, men vi lär börja där för de som uppskattar och förstår hantverk idag är inte så många. Eller också är inte ekonomin med helt enkelt.

OBS, de produkter som sys med maskin i del eller helt kommer naturligtvis rent tekniskt få en annorlunda design, enklare än de produkter som är helt handsydda. En maskin klarar helt enkelt inte av det två händer klarar av. Det är styrkan hantverk har. Våra händer är makalösa verktyg!

Vart jag vill komma är att bygga en förståelse för att om jag ska kunna fortsätta lär jag skaffa en symaskin för läder och låta den gå in under mina hantverk. Det kommer kapa otroligt på min produktion och möjlighet. Jag kommer vara noggrann och delge vilka produkter som är handsydda och vilka som sys helt eller i del med maskin. På så vis kommer produktsegmentet att breddas till en bredare målgrupp.

Unika, avancerade, handsydda verk för den som kan tänka sig lägga lite mer för det riktigt unika. Sen produkter skapade lite mer "linjärt" med hjälp av symaskin som kommer kunna prisas lite bättre. Hur vi än vrider på det ska ju produkten landa i ett OK pris till kvalité sett för att ha en marknad, men en sak är säkert, Svenskt hantverk kostar mer, det får man finna sig i om man vill ha gedigna hantverk som håller länge samt är tillverkade under toleranta förhållanden.

Mycket av utlandsproducerat läder är inte riktigt läder, det är läderrester (spill) som sedan pressas till nya stycken med en finish som liknar narven på riktigt läder. Långt ifrån lika hållbart som riktigt läder då fibrerna inte existerar i sin sammanhållning. Den moderna industrin bör ifrågasättas på många sätt tycker jag!

Riktigt läder är inte felfritt, djuret har alltid ärr från sitt liv och det syns på lädret. Köper man ett verk med större helt stycke kan man nästan alltid se att något ärr från djurets liv i det fria finns med i verket. På små produkter kan man hitta rena ytor utan ärr.

 

Beställ din unika ide!


Vid dialog kan du själv vara med och tycka och tänka över din egen designade, unika produkt: motiv, färg, form etc...
Vid sådana fall sänd mig ett meddelande och berätta vad du vill så ser vi vad som kan göras.
 
Vissa av mina produkter kan köpas i Lädershopen.
Gillar du det här och läst ända hit måste du bara hänga med på Luckyleather via Facebook tycker jag :)

https://www.facebook.com/luckyleather.se